Blije scholen!

 

Het is zover, de keus is gemaakt. Het afgelopen jaar heb ik gelezen, gepraat, gekeken, geproefd, bedacht en uitgeprobeerd en ik ben tot de conclusie gekomen dat er in scholenland heel veel te doen is waar ik een constructieve bijdrage aan kan leveren.

plezier op het schoolplein

plezier op het schoolplein

En dat dat ook precies is wat ik graag wil doen. ‘Spelen is de ultieme vorm van onderzoek’ schijnt Albert Einstein al eens ooit beweerd te hebben. En ik kan, om me heen kijkend hoe, waar en wanneer kinderen zich het best en met veel plezier ontwikkelen, niet anders dan tot diezelfde conclusie komen.

Ik zag een tijdje geleden een interview met een leerkracht uit de bovenbouw van de basisschool. Een school waar onlangs het schoolplein was aangepast met meer groen, meer spelaanleidingen, meer uitdaging. “De kinderen komen nu na de pauze moe, maar zeer voldaan terug in de klas. Ze hebben weer zin, energie en concentratie om nieuwe dingen te leren. En de sfeer in de groep is ontzettend verbeterd!”

Ik ben geen leerkracht, maar wel ouder en derhalve opvoeder. En ik ben ontwerper. Ik wil dat mijn kinderen op school zo goed mogelijk hun talenten ontdekken en ontwikkelen en dat ze dat liefst spelenderwijs en met het grootst mogelijke plezier doen.

in balans

in balans

Ik denk dat er met in het achterhoofd ‘Buiten doen wat binnen niet kan’ op veel (met name) basisscholen nog heel veel te verbeteren valt. Op een veredelde betonplaat valt weinig te beleven, weinig te spelen en dus weinig te leren. Hierbij een oproep aan alle basisscholen die nog zo’n betonplaat rijk zijn: Weg met het betonnen schoolplein en op naar het groene speel en leerplein. Op naar een blije school!

En als u daar graag wat hulp bij hebt schroomt dan AUB niet om contact op te nemen. Samen maken we er iets moois van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.