Buiten leren; een verfrissende ervaring

Maar er kan best onderwijs aan te pas komen!

Vorige maand heb ik een aantal ideeën en mogelijkheden laten zien waarin spelenderwijs geleerd wordt met als inleidende titel: ‘Er komt (nog) geen onderwijs aan te pas!‘ Maar natuurlijk kun je het onderwijs ook nog veel explicieter buiten laten plaatsvinden. Je kunt natuurlijk in de klas vanaf plaatjes en foto’s best een leuke biologieles over nuttige en schadelijke dieren verzorgen. Maar wat is er leuker dan de worm (nuttig) en de slak (schadelijk (?)) rechtstreeks in je schooltuintje aan te treffen en te bespreken? En er zijn nog legio andere mogelijkheden om het schoolplein veel explicieter dan nu wellicht het geval is te betrekken bij je onderwijs.

Mocht u mijn vorige nieuwsbrieven gemist hebben en ze alsnog graag willen ontvangen dan kan dat natuurlijk. Vul het contactformulier op de Pleynplan website in en ik stuur ze u graag toe.


“Ontdek je plekje” en “Hoe groeit dat nou?”

Ooit gedacht aan een rekenles in combinatie met het werken in een schooltuintje? Wat te denken van de volgende interessante probleemstelling: als ik in september een kilo boontjes wil om met de klas samen te gaan verorberen, wanneer moet ik ze dan gaan zaaien? Hoe veel plantjes heb ik nodig om een kilo boontjes te kweken? Hoe groot worden de plantjes en dus hoeveel ruimte hebben ze nodig om te groeien? En het leukste is dan dat de oplossing van de stelling in de loop van de tijd letterlijk uit de grond komt.

Frisse lucht is heel goed voor de concentratie!

Variërend van een voorleesuurtje tot een verwerkingles die alleen of in groepjes aan tafel moet gebeuren, kun je de buitenruimte bij goed weer prima gebruiken als extra leslokaal! De kinderen zullen je er dankbaar voor zijn. Lekker even uit dat bedompte lokaal!

Bewegingsles gewoon op het schoolplein?

Een bewegingsles kan natuurlijk best bestaan uit een potje voetbal of hockey in de gymzaal. Maar wat is er mooier dan een heerlijke apenkooi op het eigen (groene) schoolplein? Als het plein daar goed en slim op ingericht is, is dat heel goed mogelijk. Je hoeft dan op dat moment ook niet met de hele groep op de fiets naar die sporthal of dat zaaltje in de buurt, dat scheelt tijd, moeite en verkeersrisico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.