Cursus

sneeuwklokjeIk weet niet hoe dat bij u zit, maar ik betrap me erop dat op de eerste dag dat de sneeuw van de afgelopen 2 weken aan het wegspoelen is met Oudhollandse warme regen mijn verlangen naar het frisgroene voorjaar in alle heftigheid de kop op steekt. Direct na de jaarwisseling, nog voordat de afgelopen vorstperiode zijn intrede deed, zag ik in mijn voortuin al een krokus zijn paarse kopje boven de kille klei uitsteken; de held! Het zal mij benieuwen of hij de lading sneeuw heeft overleefd die hij inmiddels te verduren heeft gehad. Als de dooi een poosje aanhoudt zal een andere winterheld snel volgen. Het sneeuwklokje is er ook als de kippen bij om de allereerste zonnestralen van het nieuwe jaar te begroeten. Ik weet nu al dat ik de komende week iedere keer als ik de deur uit stap even mijn neus in de voortuin steek om te zien of het prille groen, wit en paars van de sneeuwklok en de krokus mijn humeur kan oppoetsen.

Maar ik ben al eerder begonnen het nieuwe tuinjaar te begroeten. Sinds enkele weken verzorg ik een cursus ‘Ontwerp uw eigen tuin’ via de Volksuniversiteit in Oss. Ik gun namelijk iedereen die een tuin bezit de tuin die het beste bij haar of hem past. In deze cursus probeer ik mijn cursisten de weg te wijzen hoe ze daar gestructureerd over na kunnen denken en vooral hoe ze kunnen bereiken wat ze in hun hoofd hebben. Natuurlijk kan ik in principe voor iedereen een tuin ontwerpen en ik doe dat ook graag, maar niet iedereen kan of wil daar iemand anders voor inhuren. Er hebben zich in de loop van de tijd nogal wat mensen bij mij gemeld die graag zelf aan de slag zouden willen met hun tuin, die dat ook heel leuk en uitdagend vinden maar die niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Een volledige opleiding volgen alleen om hun eigen tuin te kunnen ontwerpen is een beetje veel van het goede, maar het is hun eer vaak te na om het helemaal uit handen te geven. Voor die mensen heb ik 2 cursussen ontwikkeld: de eerste is de cursus ‘Ontwerp uw eigen tuin’ en de tweede is “Hoe beplant ik de tuin die ik zelf heb ontworpen’. Beide cursussen zijn opgenomen in het programma van de Volksuniversiteit in Oss. De volksuniversiteit in Wijchen heeft op dit moment alleen nog mijn ontwerpcursus in zijn programma opgenomen. Het is de bedoeling dat de beplantingscursus later volgt.

Twee van de vijf lesavonden zijn geweest op het moment dat ik dit schrijf en ik zet mijn cursisten flink aan het werk. Stap voor stap leren ze hoe ze het moeten aanpakken om tot een gedegen ontwerp te komen en iedere week krijgen ze een stap voorgeschoteld die ze voor de volgende les zelf uit gaan werken. En dan de volgende keer natuurlijk uitgebreid het huiswerk bespreken; daar leren ze het meeste van. Het boeiende is dat ik er zelf ook iedere keer weer het nodige van opsteek. En samen werken we naar een heel uitdagend en interessant voorjaar toe. Want het is de bedoeling dat ze de laatste les met een concreet schetsontwerp de deur uitstappen. Daar kunnen ze direct mee aan de slag om hun tuin om te toveren naar hun eigen groene paradijsje. Zo is het voorjaar voor mijn cursisten en voor mij half januari al een beetje begonnen. Om het voorjaarsgevoel en ook de inspiratie nog wat extra te voeden gebruik ik veel illustratiemateriaal; hoe fraai kan het worden.

Als ik u nu ‘per ongeluk’ een beetje getriggerd heb verwijs ik u graag naar de programma’s van de beide Volksuniversiteiten die ik hierboven heb genoemd. Dan kunt u zien wat er voor u dit voorjaar nog mogelijk is. Maar schrijf u wel vlot in want anders moet u wachten tot september voordat de cursussen opnieuw worden aangeboden en moet u het deze zomer nog met uw ‘oude’ tuin doen.

3 Antwoorden op “Cursus”

 1. lieke vullings

  leuke blog, leuke cursus, wat mij betreft mag het ook in Nijmegen (of Groesbeek) aangeboden worden, of een vorm van opfrissen (want ik heb langer geleden leren ontwerpen, het is nu weer een beetje “oud geworden” (en ik nog nooit – ontwerpend – over mijn huidige eigen tuin nagedacht) groeten, Lieke Vullings

   • Siety van der Veen

    Jouw cursisten boffen echt met hun Tuynplan-docent, die hen deskundig en bevlogen op weg helpt naar een tuinparadijsje op persoonlijke maat.
    Succes, Ron, en geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.