Een vierkant plein

Het is toch wat. Ik ben inmiddels al weer twee weken aan het werk en ineens begint de zomer in alle hevigheid toe te slaan. Je wilt het niet weten, maar op het moment dat ik dit schrijf is het 10.00 uur in de ochtend en zit ik op mijn zolderkamer bij ruim 30 graden te zweten en te mijmeren over een ietwat regenachtige vakantiedag. Toen was dat niet zo geweldig, nu voelt dat als een welkome afkoeling.

We waren in de vakantie in het Zwarte Woud, in Duitsland. We werden wakker in ons tentje en het was kil en een beetje regenachtig. Wat ga je dan doen om de dag nog wat glans te geven? Onze buren hadden er ons net de vorige dag op gewezen dat Freudenstadt wel een aardige plaats was. En met de gratis treinkaarten die je als toerist in dat gebied krijgt aangeboden nog eens prima te bereiken ook, dus….

In de cursus die ik afgelopen winter heb gevolgd hebben we het heel veel gehad over pleinen en stadswijken. Veel fotomateriaal uit Barcelona, Parijs, Lyon en andere roemrijke plaatsen hebben we gezien en bediscussieerd. Is het mooi, is het lelijk, is het functioneel, past het bij de stad, is het karakteristiek voor stad en streek, noem het en we hebben het besproken. En er is veel moois te zien en te beleven. Maar ik kan u verzekeren dat Freudenstadt in al onze bespiegelingen nooit voorkwam. Totdat ik er afgelopen vakantie ben geweest kende ik de plaats niet eens. Wat schetst dan ook mijn verbazing toen wij vanaf het station komend, over een fraaie met bomen omzoomde Allee naar een stadsplein geloodst werden wat zo karakteristiek en anders dan andere pleinen was dat we met open mond hebben staan kijken. Ten eerste is het plein vierkant en met zijn 219 bij 219 meter echt groot. Ten tweede loopt er een belangrijke verkeersader dwars overheen. Maar het meest verbazingwekkende is dat ondanks de grootte en ondanks de verkeersdruk het plein uitermate gezellig is en een rust uitstraalt die je midden in de stad helemaal niet verwacht. En alle functies die je kunt bedenken voor het centrum van de stad komen hier bij elkaar. Rondom het plein een winkelgalerij die zijn weerga niet kent, op strategische plekken terrasjes om heerlijk Kaffee und Kuchen te nuttigen, een speeltuin voor de kinderen, een prachtig fonteinenplein à la Bedriegertjes bij kasteel Rozendaal, waar het (natte) avontuur je wacht. En als klap op de vuurpijl staan er prachtige bomen en liggen de meest fleurige borders voor je te pronken. Oh ja er is ook nog plaats voor de weekmarkt! En die drukke verkeersader? Die steek je gewoon over zonder dat je het echt in de gaten hebt; echt verbazingwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.