Geen siergrassen!

Volgens mijn klant staat het grondwater hier vrij hoog. “En de afwatering is ook niet al te best. Er lag hieronder een pracht van een ondoordringbare laag. Afgelopen voorjaar heb ik hier drainage moeten laten aanleggen, de planten rotten onder mijn ogen weg! Oh, ja en grassen kan ik absoluut niet gebruiken in de tuin, want daar ben ik hyperallergisch voor.”

Daar sta je dan met je goede gedrag en vooral je voorliefde voor de najaarstuin compleet met siergrassen. Ik kan er niets aan doen, maar ik prijs o.a. Piet Oudolf en Henk Gerritsen dat ze ooit de knuppel in het hoenderhok hebben gegooid en een dikke dertig jaar geleden begonnen te pleiten voor borders met een meer natuurlijke uitstraling. En vervolgens op zoek zijn gegaan naar planten die daarbij passen. Het fraaie is dat mijn klant de plaatjes die ik liet zien van allerlei natuurlijke borders wel prachtig vond. Ik mag voor haar de voortuin ontwerpen en ze wil daar absoluut een fraai beplantingsplan bij. Dus dat wordt een boeiende uitdaging met een interessante invalshoek die ik niet eerder op deze manier heb moeten hanteren. Oh ja had ik al genoemd dat de lichtomstandigheden ook niet direct ideaal zijn in een tuin op het noordoosten?

Gelukkig zijn er ook voor deze omstandigheden nog voldoende planten voorhanden om iets heel fraais te creëren. Al peinzend bedacht ik me dat het wellicht ook een aardig idee was om u daar een beetje van mee te laten genieten. In sommige omstandigheden wat slakgevoelig, maar wat dacht u bijvoorbeeld van een prachtige border vol met hosta’s? Al bladerend door alle fraaie foto’s die ik in de loop van de jaren verzameld en gemaakt heb kwam ik deze tegen. Als we dit nu eens gingen combineren met een paar fraaie grote wintergroene varens, wat herfstanemonen en een dot astilbes? Een combinatie van stijlvol strak en uitbundig blad. Een mooie hoog opgaande pluimhortensia erbij om het plaatje af te maken en ook in de winter voldoende hoogte en massa mee te geven. Lijkt me niet eens zo slecht. Voor de winterperiode en het heel vroege voorjaar geven we de border alvast wat groen en bloemen met bijvoorbeeld sneeuw en lenteklokjes. Om de gaten te vullen en het voorjaar ook met bloemen te begroeten zijn er nog prachtige ooievaarsbekken (tuingeraniums) die het onder vrijwel alle omstandigheden doen en waarvan er diverse in de winter hun blad houden. Ja ik geloof wel dat ik eruit kom voor deze klant. Langzaam maar zeker begin ik de borders al voor me te zien. Natuurlijk en toch beschaafd, volgens mij moet ze dat kunnen waarderen. Heb ik u ook op ideeën gebracht?

Eén antwoord op “Geen siergrassen!”

  1. Marilies Jacobs

    Misschien enige voorzichtigheid met Geranium macrorrhizum,
    die vielen in 3 totaal verschillende tuinen wat grondsoort en grondwaterstand betreft, dit jaar weg. Van een van mijn hoveniers hoorde ik dat hij het ook in verschillende tuinen heeft waargenomen.
    Kweker gebeld en die had het ook al meer gehoord over uitval dit jaar bij deze Geraniumsoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.