Groeipotentie

Onlangs is er weer een tuin geboren die ooit op mijn tekentafel de vrijage met het papier is aangegaan. Een jong stel, een fraai huis in een nieuwbouwwijk en in eerste instantie geen idee wat te doen met dat ommuurde lapje grond van 150 m2 dat ook bij het huis opgeleverd werd. Er zouden heus een keer kinderen komen hoor en in de familie liepen en kropen al van die kleine koters rond. Die moesten in ieder geval in de tuin kunnen spelen. En lekker zitten tafelen met de familie moest ook kunnen. Dus maar eerst een plaat gras en een terras ergens achter in de tuin aangelegd. De rest zien we later wel.

Via de achteringang

Via de achteringang

Dat ‘later’ is nu ongeveer anderhalf jaar geleden. De kinderwens begon steeds vuriger te prikkelen en de tuin…..die lag er steeds meer verlopen bij. Het terras was niet meer dan een verschroeiende hoop stenen in de zomerzon en het gras was meer een zandvlakte geworden. Daar kon geen kind lekker spelen; er moest iets gebeuren. Een eiland om te spelen, lekker rond kunnen rennen in de tuin, prettig koel met een gezelschap kunnen zitten tafelen, dat waren zo maar een paar van de dromen die ze hadden voor hun nieuwe groene paradijs. Dat eiland om te spelen heb ik toen voor ze bedacht en ontworpen. Een beetje op z’n japans is er een symbolische waterpartij in het ontwerp opgenomen. Een mooie sloot om het eiland heen die voor de kindveiligheid niet gevuld is met water maar met split. Het effect is er niet minder om.

Vanuit de woonkamer
Vanuit de woonkamer

Het gezin is inmiddels gezegend met een gezonde zoon en kind nummer twee is onderweg. Een dikke week geleden is het ontwerp door een hovenier waar ik graag mee samenwerk aangelegd en opgeleverd. Vanavond gaan de laatste plantjes erin en dan kan de tuin samen met het gezin doorgroeien naar een leefruimte waar het voor hun heerlijk toeven is. Bijgaande foto geeft een mooi overzicht van de vormgeving. Het is al mooi en sfeervol terwijl de beplanting nog moet gaan groeien. Maar dat komt goed uit, zo groeien tuin en gezin lekker met elkaar mee. Oh, even voor de goede verstaander; die boom die er bij in hoort te staan is er ook. Staat op de eerste foto net even links buiten de foto in het gras. Hij is belangrijk, want hij zorgt voor de ruimtelijke werking in de tuin, hij geeft schaduw op het gras en begeleidt de tuin langzaam naar de volwassenheid.

Ik heb afgesproken dat ik de tuin het komend jaar in zijn groei blijf volgen en mag fotograferen. Daar verheug ik me op; ik houd u op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.