Leerlooierij

Samen met mijn echtgenote heb ik me afgelopen zondag onder laten dompelen in de geschiedenis van Ravenstein. Tot voor  enkele jaren was er achter het gemeenschapshuis Vidi Reo tot aan de gracht een grote jungle. Ik weet nog dat ik mijn kinderen naar de peuterspeelzaal bracht die in het gemeenschapshuis gevestigd was en dat achter de ingang van de speelzaal de wereld ophield te bestaan. Des te boeiender om dan te vernemen dat op die plek een stukje roemrucht verleden van Ravenstein is ontstaan. Rond 1850 namelijk is hier de leerlooierij en schoenfabriek van de familie Suermond geboren. Voor de middelbaren onder ons klinkt het schoenmerk Fut misschien nog bekend in de oren. Dat merk werd ooit in Ravenstein gemaakt. Niet meer op deze plek, maar de wortels liggen hier. In zijn glorietijd produceerde de fabriek zo’n 50.000 paar schoenen per jaar.

Het huisje heeft in de loop van anderhalve eeuw achtereenvolgens dienst gedaan als leerlooierij, als zomerhuisje met ontspantuin voor de familie, als bouwval en jungle van de buurt en nu dus als museum. Die hele geschiedenis is ons afgelopen zondag tijdens een rondleiding verteld door de heer Jaques Leverdingen, bestuurslid en vrijwilliger van de stichting die het huisje en de tuin gerestaureerd heeft en nu beheert. Je rolt van de ene verbazing in de andere als je hoort wat er bij dat leerlooien allemaal komt kijken en hoe vreselijk zwaar het werk was dat de arbeiders moesten verrichten. U moet er beslist eens een kijkje nemen en als het kan (zo’n 6 keer per seizoen is er een rondleiding) u het verhaal laten vertellen. Overigens heeft de restauratie op zich ook heel wat voeten in de aarde gehad. Het loont de moeite dat verbazingwekkende verhaal te aanhoren.

De tuin is ook heel fraai gerestaureerd. In de stijl van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, toen het huisje in gebruik was als recreatie en stadstuin. Men heeft getracht de oude fruitbomen en buxushagen te behouden tijdens de restauratie, maar er moest zoveel vervuilde grond afgegraven worden, dat dat uiteindelijk niet is gelukt. Ja looien is geen milieuvriendelijke bezigheid! Maar de oude fruitrassen zijn opnieuw geplant en de buxushagen zijn vernieuwd naar een plattegrond uit de jaren vijftig. De vaste planten zijn in een moderner jasje gestoken maar passen geheel bij de sfeer die gezocht is. Idyllisch is de plek geworden. Een aanrader om even lekker te verpozen als u bijvoorbeeld een lekker rondje Land van Ravenstein hebt gefietst of zo, maar ook als u nieuwsgierig bent wat er bij komt kijken om de schoenen die u draagt te maken. Ik heb echt genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.