Linde

Rozen, Lavendel, Kamperfoelie, Jasmijn er zijn diverse planten die we direct associëren met geur. De ene ruikt zwaar, zoet en bijna bedwelmend, terwijl de andere lichte, fruitige en vrolijk stemmende geuren verspreidt. Ik gebruik dit soort planten ook heel bewust in een tuin om een bepaald effect te bereiken. Want hoewel we ons dat vaak nauwelijks bewust zijn, zijn wij mensen erg op geur ingesteld. Wij associëren geuren met belevenissen en herinneringen en koppelen daar vrijwel direct een bepaald gevoel aan. Hoe vaak komt u niet een ruimte binnen en krijgt u daar direct een bepaald gevoel bij. U voelt zich thuis, gelukkig, onrustig, verdrietig. U wilt blijven of vooral onmiddellijk weer weg.

De dag dat me dit overkomt is het bewolkt. De lucht is soms dreigend, soms blauw, een beetje zwaar van het vocht en het is wat frisjes. Ik fiets vanuit ons buitenwijkje even richting centrum van Ravenstein voor een boodschap. Op het moment dat ik de rotonde oversteek is het net of het warmer wordt. Er komen beelden in me op van een lome zomermiddag. Ik zit prinsheerlijk in een parkje te picknicken omringd door een lome zoete zomergeur, terwijl de bijen zoemen om mijn hoofd. Even ben ik helemaal ergens anders dan op de fiets. Maar wat is dat toch wat die dromerige beelden van geluk en warmte in mij oproept? Het weer is er niet naar en de straat hier nodigt ook niet meteen uit om te gaan zitten picknicken.

Die middag zit ik opnieuw op de fiets. Ik heb wat tekenmaterialen nodig voor het ontwerp waar ik aan zit te werken en fiets daarvoor naar Oss. Het is droog dus waarom zou ik de auto pakken. Die kan ik in de stad toch maar moeizaam kwijt. Onderweg komt er af en toe een zweem van een bekende geur in mijn neus. Dan ineens, op het moment dat ik een rotonde oversteek, dichtbij het centrum van Oss overvalt me hetzelfde nostalgische gevoel dat ik vanochtend ook had. Ik bevind me weer in dat parkje op die lome zomermiddag en voel ik weer datzelfde dromerige warme geluk dat me vanochtend ook overviel. De bekende zoete geur van vanochtend vult ook hier de lucht; zwaar en overdonderend, maar oh zo heerlijk. Ik kijk eens wat beter om me heen en er dringt zich een bekend beeld aan me op. Ik fiets op een weg die als een laan omgeven wordt door fraaie Lindes. Hé dat was vanmorgen in Ravenstein ook het geval. Ik kijk omhoog en zie allemaal helikoptertjes in de boom hangen. Een ‘aha erlebnis’ overvalt me; natuurlijk de Linde bloeit weer volop. Een mooie grote boom, maar het jaar door doet hij in onze gemeente vooral dienst als groene omlijsting van diverse straten en wijken. Dat is overigens al een niet te onderschatten functie die we maar al te vaak gewoon voor lief nemen. Maar in deze tijd van het jaar tonen ze hun ware pracht en kracht. Uitlaatgassen worden volledig overklast door de geur van bloeiende Lindes. Je waant je zelfs midden in de stad in een groot park, waar je omringd wordt door zoete zomergeuren. Ik verbaas me erover dat niemand midden op straat de barbecue installeert en een straatfeest organiseert. Van mij mag het, ik fiets er wel langs..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.