Nog net gered

Als ik nu in mijn eigen tuin rondkijk moet ik constateren dat de herfst behoorlijk begint toe te slaan. De planten staan er zo langzamerhand (althans voor een groot deel) wat droevig bij te kijken. En dat geldt helemaal als er net weer zo’n pittige regenbui over uitgestort is. Tegelijkertijd zijn er planten die juist nu op hun mooist zijn of in ieder geval juist nu het meest opvallen.

Eén van de dingen die ik in mijn tuin heb gedaan is het aanplanten van palen met metalen roosters ertussen waarin ik klimrozen omhoog laat groeien. Ze doen dienst als verlengstuk van de muur van het huis om zo huis en tuin met elkaar te verbinden, maar ook als afscheiding tussen de tuinkamers die ik gerealiseerd heb. Het mooie van klimrozen is, als je tenminste de juiste soorten hebt aangeplant, dat ze groen blijven tot aan de eerste serieuze vorst. Een nachtvorstje deert het blad vaak nog nauwelijks. En een tweede voordeel is dat die van mij het ieder jaar weer presteren om juist in oktober nog knoppen en bloemen te geven. Er bloeit er altijd wel één, het hele najaar door tot aan de eerste serieuze nachtvorst. Daar geniet ik in de tuin met volle teugen van, want zeg nou zelf wat is er mooier dan een koninklijk bloeiende roos. Natuurlijk is de bloei in het najaar niet zo uitbundig als in juni. Dan geurt en kleurt mijn hele tuin van die paar klimrozen die ik heb staan, maar juist omdat er nu maar hier en daar een roos bloeit geeft dat een extra dimensie aan de tuin. Ook aan de bloem zelf  overigens.

En je kunt er op een andere manier ook nog veel plezier aan beleven. Vorige week hadden we namelijk die flinke nachtvorst waardoor de bloemen van de roos normaal gesproken de geest geven. Juist op dat moment zat er een prachtig bloeiende tak in mijn Rosa ‘Bantry Bay’. Eén Bloem met nog twee knoppen. Vorige week zaterdag heb ik die tak eraf gehaald en binnen op de vaas gezet. En nu een week later heb ik de foto gemaakt die bij dit artikel prijkt. Buiten was deze roos al lang wijlen geweest, maar in onze keuken staat hij nog minstens een paar dagen te pronken. Zo kun je dus nog langer van de tuin genieten voordat hij definitief in de winterslaap gaat. Uiteindelijk is de vorst niet zo heftig geweest dat behalve de bloemen ook de knoppen van de rozen bevroren zijn. De komende week ga ik nog eens door mijn tuin om te kijken of ik nog een mooie tak kan vinden waarvan ik verwacht dat hij binnen op de vaas tot bloei zal komen. Ik wil best een paar extra dagen van mijn rozen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.