Quadenoord

Onlangs viel er bij mij weer een vaktijdschrift op de mat. Om een beetje bij te blijven op je vakgebied en de trends en zo een beetje te kunnen blijven volgen is een abonnement op een paar vakbladen/ tijdschriften nu eenmaal pure noodzaak. En ik lieg natuurlijk als ik zeg dat er nooit iets zinnigs in dat soort lectuur staat. Regelmatig kom ik ook echt wel op ideeën en zo. Maar liever maak ik een flinke wandeling, lekker door het bos of over de hei. Lekker kuieren over een oud landgoed.

Afgelopen weekend heb ik beide activiteiten ondernomen. En ik wil u graag deelgenoot maken van twee interessante en tegelijkertijd totaal verschillende ervaringen. In het tijdschrift dat ik lees staan naast één of enkele ontwerpvoorbeelden altijd een paar pagina’s met “interessante nieuwe producten”. Soms leuk, soms handig, soms trendy, maar heel vaak slaat bij mij de verbazing toe. Nu mag u best van mij weten dat ik niet iemand ben die graag duur doet of houdt van opzichtig uiterlijk vertoon. Dat vind je in mijn ontwerpen over het algemeen dan ook niet terug. Je kunt naar mijn idee ook heel mooie dingen maken zonder dat dat altijd gepaard moet gaan met exquise en/of exclusieve materialen. Maar goed, ik blader zo eens door dat tijdschrift en kom op de pagina van leuke nieuwe tuinmeubelen terecht. Aardige stoere stabiele tafel staat daar. Even kijken wat daar voor prijskaartje aanhangt: € 3.995,00!!! Oh en die kunsstoftafel daarnaast dan… Dat is nog veel erger: € 6.995,00!!!!! Natuurlijk is de vormgeving wel aardig, maar voor zo’n prijs richt je een kleine tuin volledig in. En zo bijzonder is het in zijn vormgeving nou ook weer niet.

Maar soms loop je zomaar argeloos ergens in de bossen rond te struinen en slaat de verbazing op een geheel andere manier toe. Wij hadden besloten zondagmiddag lekker van de zon te gaan genieten en dus een flinke wandeling te maken. We waren al een tijdje niet meer in de omgeving van Renkum geweest en besloten bij Oranje Nassau’s Oord bijna bovenop de Wageningse berg te beginnen en dan een flink eind het landgoed op te lopen. Op een gegeven ogenblik komen we bij een natuurcamping annex manege annex beeldentuin. Blijkt het landgoed Quadenoord te zijn. Voor de regionalen waarschijnlijk heel bekend, voor ons echter nieuw gebied. Het is het keerpunt in onze wandeling en wij lopen met een grote boog om een Afrikaanse beeldentuin heen. Tussen de bomen door vangen we een glimp op van een vervallen villa. Niets bijzonders dachten wij nog op dat moment, maar dat veranderde alras. Om de bocht gekomen opent zich het landschap en ontwaren wij een oprit met aan het eind daarvan een prachtige voorgevel. Het blijkt diezelfde vervallen villa te zijn. We konden het natuurlijk niet laten er even naartoe te lopen. Verbazing en verwondering sloeg toe bij ons allebei. Een prachtig gebouw geheel in de stijl van de Amsterdamse School (heb ik later opgezocht hoor) stond daar te pronken op een verhoging in het landschap. We zijn er omheen gelopen, hebben ongegeneerd naar binnen gegluurd en meteen in onze portefeuilles gekeken. Zelden waren wij beiden zo gecharmeerd van een huis. De bodem van de portefeuille bleek overigens al gauw in zicht, dus weg droom, maar toch….Ik heb een foto van internet geplukt om een beetje een idee te geven van wat we zagen. Dit is vormgeving die betaald mag worden. Wat zou ik hier graag een tuin bij ontwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.