Tolerantiepoort

 

Bedenker en maker van de tolerantiepoort Juul Baltussen

Bedenker en maker van de tolerantiepoort Juul Baltussen

Soms kom je in je leven bijzondere en interessante mensen tegen. Op zich geen nieuws, want dat gebeurt iedereen met enige regelmaat denk ik. Maar deze man kwam ik onlangs tegen in het kader van mijn beroep. Als ontwerper heb ik ook vaak met afscheidingen en omheiningen te maken en dus is het logisch om met leveranciers te gaan praten die mij in dat onderdeel van mijn werk van dienst kunnen zijn. Dick Bos kwam ik tegen in mijn Linkedin netwerk en toen ik me wat meer in zijn persoon en zijn bedrijf verdiept had, had ik het idee dat we elkaar wel wat te vertellen konden hebben. Ik heb dus een afspraak met hem gepland. Ik had toen al een foto van en een artikel over zijn tolerantiepoort gezien en was nieuwsgierig wat hij nog meer te vertellen had. Onderstaand onderdeel uit een artikel op Beuningen.nieuws.nl geeft heel mooi de kern van Dick’s gedachte weer:

 

Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2012 Dick Bos is eigenaar van GELMO Hekwerken en initiatiefnemer van de tolerantiepoort. Het idee achter de tolerantiepoort is dat deze poort kan reizen: De poort is daar waar tolerantie nodig is, waar mensen een pluim verdienen, of waar tolerantie wat extra aandacht mag. Dick is verkozen tot Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2012. Het Paleis van de Verdraagzaamheid reikte voor de tweede maal deze jaarlijkse titel uit op 16 november, de Internationale dag van de Verdraagzaamheid. Dick over de Tolerantiepoort: “De Poort vertegenwoordigt een droom. We hebben in Nederland genoeg hekken, muren en kloven gecreëerd, het is tijd om de kloven te overbruggen, deuren open te zetten en hekken te ontsluiten. De Tolerantiepoort droomt ervan alles wat potdicht zit en muurvast, weer open te gooien waardoor mooiere verbindingen in de samenleving ontstaan. De poort laat zien dat je scherp kunt kijken, soms een oogje dichtknijpt en dat door de hand te geven het hart opengaat. Contact is de sleutel waardoor de poort opengaat. De poort verbeeldt hoop, gezien worden, contact en luisteren.

De laatste weken is er weer veel te doen over intolerante en respectloze acties van mensen t.o.v. elkaar: grensrechters die worden gemolesteerd en zelfs doodgetrapt, pestgedrag op school dat zover gaat dat iemand zich van het leven beroofd, schietpartijen op scholen waar tientallen kleine kinderen om het leven worden gebracht. Paniek, blinde woede, onverdraagzaamheid, het lijkt erop dat onze samenleving en onze beschaving steeds meer aan het degenereren is. Het symbool van de tolerantiepoort is daarvoor geen oplossing, maar er kan volgens mij een sterk signaal van uitgaan. In mijn werk ontwerp ik o.a. schoolpleinen. En in dat kader schoot afgelopen week een interessante gedachte door mijn hoofd. School heeft te maken met opvoeding en opvoeding ligt aan de basis van gedrag.

 

Nu nog op de aanhanger, straks op uw schoolplein?

Nu nog op de aanhanger, straks op uw schoolplein?

Ik wil ieder schoolplein voorzien van een tolerantiepoort. Hiermee geeft de school het voorbeeld aan onze jeugd over hoe we met elkaar om zouden moeten gaan; een signaal aan onze maatschappij. Ik vind dat wel een heel mooie gedachte om de Kerst mee in te gaan. Stapt u deze Kerst met mij mee door de tolerantiepoort het nieuwe jaar in? Mede namens De Omroeper en zijn medewerkers wens ik u vredige en tolerante kerstdagen en een dito 2013 toe.

Eén antwoord op “Tolerantiepoort”

 1. Rose Apon

  Wat een mooi initiatief! Ik stap graag met jullie mee door de tolerantiepoort het nieuwe jaar in.

  Onder de aandacht brengen via scholen is een goed begin: tenslotte begint de toekomst van tolerantie bij de jeugd. Het zou ook mooi zijn als er een tolerantiepoort kwam bij openbare pleinen of langs de snelweg. Misschien een ingang bij gemeente of provincie? Als zorgmakelaar en als persoon zet ik mij in om mensen te helpen bewust te worden dat we ze wel een poort kunnen aanreiken maar dat de sleutel om deze te openen, in zichzelf ligt. Iedereen is in het bezit van die sleutel: nu nog alleen de moed om deze in het slot te steken en de sleutel om te draaien zodat een ‘nieuwe wereld’ open kan gaan!

  Ik wens iedereen een tolerant en vrede vol 2013 toe.

  vriendelijke groet,
  Rose Apon
  ACA Zorgmakelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.