Tuinadvies

Herkent u dat? Heel tevreden en blij woont u inmiddels een aantal jaren op de stek waar u zich thuis voelt. Het huis is ingericht, de meubels staan op hun plek en doen hun dagelijkse dienst. In de zomer loopt u regelmatig even lekker de tuin in. De barbecue staat in een hoekje van het terras en als het weer of de gelegenheid daar is wordt hij lekker opgestookt en worden vrienden en familie verwend met een lekker maal. De geur van bloeiende planten komt u tegemoet.

Toen u hier kwam wonen hebt u de tuin flink onderhanden genomen en naar uw idee prima ingericht. Maar in de loop van de jaren lijkt het wel of er steeds meer planten verdwijnen en waar u voorheen lekker beschut in de tuin kon zitten met een goed glas wijn of een verkoelend glaasje bier, merkt u dat dat eigenlijk steeds minder vaak gebeurt. Het voelt niet meer zo lekker als enkele jaren geleden. De boel ziet er een beetje verlopen uit inmiddels, u bent niet meer zo geïnspireerd om op te ruimen en het onkruid uit de tuin te verwijderen. Zelfs het gras maaien heeft niet meer het gewenste effect; de ziel is er wat uitgeraakt.

U bent echt niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Dus hatsee, de schop de grond in dan maar….Maar waar begin je? En hoe pak je dat aan zodat behalve wat nieuwe planten ook de ziel weer terug komt in de tuin? Een hovenier vragen is natuurlijk een idee, maar die wil graag  aan het werk. Hij wil best links en rechts wat adviseren, maar dan wil hij het ook graag uitvoeren. Dat is waar hij zijn boterham mee verdient. En juist door het zelf uit te voeren houdt u de kosten binnen de perken (binnen de perken…..hoe leuk). Een compleet nieuw ontwerp dan maar? Eh, sorry maar dat was toch ook niet helemaal de bedoeling. Dan gaat de hele tuin op de kop en komt er zoveel (ook financieel wellicht) bij kijken dat u het zelf niet meer kunt uitvoeren. Hebt u waarschijnlijk alsnog die hovenier nodig die u niet wilde. Kost het nog een hele bom duiten terwijl de tuin alleen maar de oude gezelligheid terug hoeft te krijgen.

Misschien heb ik in die context een ander idee voor u. Afgelopen week bijvoorbeeld ben ik bij twee klanten geweest voor een paar uurtjes intensief tuinadvies. Bij de één ging het vooral om de beplanting in hun tuin. Ze waren heel tevreden met het ontwerp, maar ze konden toch de juiste sfeer niet treffen in de planten en ze wisten ook niet goed welke planten waar gebruikt konden worden. Ik ben met ze door hun tuin gelopen en zij gaven mij aan wat hun plannen zijn. Met diverse boeken en plaatjes erbij zijn we vervolgens aan de keukentafel gaan zitten en hebben een soort van sortiment aan planten samengesteld waar ze mee konden bereiken wat ze voor ogen hadden. Bij de ander speelde zo ongeveer wat ik hierboven in de tweede alinea omschreef. Daar ben ik met mijn schetsblok in de woonkamer gaan zitten en heb samen met de klant een rudimentair idee voor een ontwerp gemaakt om de tuin gezelliger te maken en meer afgestemd op de manier waarop die klant de tuin wenst te gebruiken. Een paar ideeën voor planten erbij, een voorstel voor verhardingsmaterialen die ze toe zouden kunnen passen en vervolgens kunnen ze weer verder. Niet te duur en toch een goede leidraad voor het vervolg. Zo kan het dus ook!

Hebt u vragen of opmerkingen over dit artikel of andere tuingerelateerde zaken? Kijk op mijn website www.tuynplan.nl , vul het contactformulier in of stuur een mailtje naar info@tuynplan.nl . Op de één of andere manier blijk ik altijd weer vol nuttige ideeën te zitten, dus ik zou zeggen maak er gebruik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.