Vaste planten

Afgelopen week was ik na ongeveer een jaar weer op bezoek bij een klant. Vorig jaar hebben ze hun tuin door mij opnieuw laten ontwerpen en vervolgens laten aanleggen door de hovenier die ik ze aanbevolen heb. Ik ben natuurlijk altijd benieuwd of ook na een jaar nog alles naar wens is. Of alles groeit en bloeit zoals gehoopt en verwacht en of ze inderdaad hun tuin gebruiken zoals we dat hadden voorzien. Daar doe je het tenslotte voor.

En zulke bezoekjes zijn eigenlijk altijd leuk en leerzaam. Dat begint al op het moment dat ik heb aangebeld en de deur open gaat. De klant kijkt je neutraal vragend aan, wil de mond open doen om te vragen wat je wenst en knippert vervolgens in een vlaag van herkenning een keer met de ogen, terwijl er ineens een glimlach doorbreekt. “Oh de tuinontwerper, wat leuk!” Dat is voor mij misschien wel het prettigste moment, want zo’n reactie geeft aan dat je een positief gevoel bij mensen teweeg hebt gebracht. En nog voor ik iets heb kunnen vragen volgt meteen de uitnodiging “Kom binnen, moet je de tuin eens zien!” Vervolgens krijg je spontaan een rondleiding met het complete avontuur dat mensen het afgelopen jaar in en met hun tuin hebben beleefd. Onmiddellijk zijn daar dan ook de vragen: “Deze is net uitgebloeid en wat lelijk aan het worden. Ik heb de neiging hem helemaal terug te knippen, maar kan ik dat wel doen?” En dat soort vragen. Een vraag die mij afgelopen week ineens iets deed realiseren was over planten die een beetje in groei leken achter te blijven.

Ik gebruik vrij veel vaste planten in de borders die ik ontwerp. Ten eerste omdat ze meerdere jaren blijven staan en in de loop van de tijd als ze zich thuis voelen, lekker fors kunnen uitgroeien. En ten tweede omdat je vaak snel een mooi effect creëert. Maar er is iets wat voor vaste planten net zo goed geldt als voor heesters en bomen; de een groeit sneller en hoger dan de ander. En hoewel ik het er altijd bij vertel als ik een ontwerp oplever, blijkt iedere keer weer dat veel klanten zich dat pas realiseren als ze ermee geconfronteerd worden. Sommige vaste planten groeien als kool vanaf dag 1 dat je ze in de grond zet, maar het is over het algemeen zo dat ook vaste planten soms 3 tot 5 jaar nodig hebben om te settelen en vervolgens flink uit te groeien. Dat verschil in groeitempo is natuurlijk het best te zien in een pas aangelegde tuin. Het eerste jaar vallen vaak totaal andere planten op dan het volgende en pas na enkele jaren komt een soort van evenwicht tot stand. Houd daar dus rekening mee als u met uw tuin aan de slag gaat en heb een beetje geduld met uw groene aanwinsten. Kinderen en jonge dieren hebben ook opvoeding en zorg nodig, vinden we heel normaal. Maar dat geldt ook voor planten. Die gedachte wil ik u graag mee geven.

Voor de rest had ik een heel blije klant en heb ik prachtige foto’s van de tuin kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld deze:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.