Verkeer op het schoolplein

Header nieuwsbrief Pleynplan1

Het belang van een goede verkeersafwikkeling op het schoolplein

Twee voorbeelden ter illustratie:

  1. Onlangs kwam ik op een schoolplein en zag daar op 3 verschillende plekken fietsen gestald worden. Ouders en kinderen staken (hoewel dat niet mocht) veelal fietsend het plein over om de stalling te bereiken. Ondertussen werd er gespeeld op het plein; een tikspel en en een paar kinderen die gewoon wat achter elkaar aan liepen te vangen. Vanaf de stalling liepen kinderen en ouders (opnieuw) dwars over het plein naar de ingang van het schoolgebouw. Tot 3 keer toe in nog geen 2 minuten dat ik daar stond te kijken vond er een (bijna) botsing plaats. Verstoring van het spel, irritaties en onveilige situaties waren het gevolg. Er moest een leerkracht aan te pas komen om een ruzie te beslechten die het gevolg was van een ongelukkige botsing.
  2. Een open plein met ergens in een hoek een zandbak. Het is pauze en kinderen spelen met fietsen, met karren, met een bal en enkele kinderen lopen een beetje aan elkaar te trekken. Het plein geeft geen enkel aanknopingspunt welk type spel waar gespeeld mag worden met als gevolg dat de bal in het rond vliegt en een kind van de fiets rolt. Een schuldige is niet aan te wijzen, maar een hoop geruzie en een kapot gevallen knie zijn het gevolg. De leerkrachten doen hun uiterste best en zijn vreselijk druk om de boel in het gareel te houden. Ouders zijn boos vanwege de zere knie van hun jammerende kind. Spelen heeft ook alles met verkeersafwikkeling te maken!

Beide situaties die ik heb beschreven hadden voorkomen kunnen worden als in een veel eerder stadium beter en slimmer nagedacht was over hoe het plein gebruikt moest en zou gaan worden. En de school is verantwoordelijk! Naast veel ellende met ouders en kinderen omdat u als school aansprakelijk gesteld kunt worden voor de schade van zo’n ongevalletje, kan het u geld en leerlingen kosten. Veel kunt u daarin zelf oplossen, maar PleynPlan kan u daar uitstekend bij helpen. Samen met u analyseren wij de situatie grondig en doen voorstellen ter verbetering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.